Suta

Posted: noiembrie 4, 2011 in Portrete, Povesti
Etichete:, ,

13 pagini scrise, vreo 3  ore petrecute la parchet, o demnitate intarita si una distrusa.
E Nicu si a facut ce multora dintre noi ne e teama sa facem.

` Nicu vede semnul rosu, de “Interzis”, care il nelinisteste cumva. “Doar cat intru, coboara, isi ia bagajul si am plecat.” Isi spunea in minte, stiind ca nu ar avea ce sa caute acolo. Era pe interzis, in piata din fata garii din Brasov.
Un agent il vede si-I face semn sa se apropie.
“Mutati si masina, sa nu incurce traficul” ii spune agentul. “Nu ati vazut semnul de interzis?” il intreaba agentul dar parca era mai mult o afirmatie decat o interogare.
“Pai…am zis ca doar intru, o las pe doamna sa coboare si am iesit. Speram sa nu incurc pe nimeni.”
Atitudinea lui Nicu intodeauna era una demna. Chiar daca stia ca gresise, trebuia sa faca aproape orice pentru a scapa de amenda, eventual si permis suspendat, niciodata nu ar fi renuntat la principii. La asta tine cel mai mult. La principii si la onoare.
Un avertisment ar fi fost de ajuns.
“Uite, ca sa fie toata lumea multumita, mergi la masina, cauti o foaie care nu-ti mai foloseste, pui in ea 100, mi-o aduci si asta e.”
Ajuns la masina, Nicu le cere doamnelor care il insoteau 100 de lei dar le spune sa noteze si seria bancnotei. Il privesc cu uimire. In tara in care spaga, bacsisul si slalomul printre legi sunt sporturi nationale, un gand incepea sa se intrevada.
Merge la agent, ii da sulul de hartie in care era suta. Un fel de emotie, de tensiune amestecata cu teama dar si o indarjire incepeau sa-l cuprinda. Se intoarce la masina, porneste si parcurge distanta dintre gara si parcarea de la Unirea intr-un timp ce ar fi putut fi 30 de secunde sau vre-o 30 de minute.
Scoate din buzunar telefonul, il suna pe Daniel, colegul de biroi, si-i cere un numar de la DNA. Fara nici o lamurire suplimentara, fara a-I oferi un motiv anume.
Formeaza numarul si-l apeleaza. E Directia din Bucuresti dar ii dau un numar de la cea din Brasov. Le spune rapid despre ce e vorba si in cateva minute apare o doamna procuror si 4 ofiteri imbracati in civil.
Toti 5 erau atat de “normali” incat puteau fi oricine. Tipul care se aseaza langa tine in autobuz, doamna din fata ta in randul de la casierie. Idea lui despre ei era alta, in nici un caz asta.
Procuroarea il instruieste despre cum vor decurge lucrurile, se impart in echipe si pornesc in cautarea agentului cu suta in buzunar. Dupa o jumate de ora, una din celelalte echipe le spune ca s-ar putea ca omul pe care il cauta sa fie in gara.
Alerga inspre locul indicat, agentul care era cu Nicu porneste camera telefonului mobil pentru a inregistra toata operatiunea, timp in care celalta echipe era déjà langa agent.
“Il cunosti pe domnu`?” il intreaba procuroarea pe agent.
“Parca a intrat pe interzis mai devreme.”
“Si l-ai amendat, nu? Daca a intrat pe interzis…”
“Pai…nu…”
Unul din ofiteri intervine si-I cere, aproape strigand la el, sa-si scoata tot din buzunare.
70 de lei si o cartela de reincarcare 5 euro, asta era inventarul.
“Asta-I tot?” intreaba ofiterul, pastrandu-si tonul ridicat. “Inseamna ca daca te caut eu, nu mai gasesc nimic, asa-i?” si incepe sa-I cotrobaie prin buzunare. Din cel din dreapta scoate un sul alb iar din sulul alb scoate o bancnota de 100 de lei.
“Ai zis ca aia-I tot? Ce-i cu asta?” ii striga ofiterul. “De unde avem noi seria bancnotei, a?”
Agentul incearca sa mai spuna ceva dar nu se intelege.
Nicu, agentul, procuroarea, ofiterii si cele doua college de drum ale lui Nicu merg inspre parchet pentru declaratii.

Articol de Bogdan Anichiforesei.

Comentarii
  1. Lenuta Enache spune:

    Poveste trista, dar atat de autentica !

  2. Andrei Rinea spune:

    Si magarul pentru care semnele nu reprezinta nimic ce e? Nevinovat ca gandise de la inceput flagrant sau ce?

  3. zeus spune:

    :))) ca bine zici Andrei. Vedem paiul din ochiul altuia nu barna din ochiul nostru. Oricum parerea mea e ca politistul si-o merita ca era prea prost si increzator. Eu cand iau spaga in secunda doi merg si o schimb tocmai pentru a nu da de asemenea destepti :)))). Oricum nu asa eradicam spaga, mai ales ca si ei nu fac decat ce vad la varf. Eu unul nu dau spaga si nu cer, dar daca mi se ofera parca nu zic nu :)))

  4. Sper ca Nicu se va simti multumit data urmatoare, cand va da peste un politist intransigent.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s